Het dressuur rijden is in de afgelopen decennia onderhevig geweest aan opmerkelijke veranderingen. Niet in de laatste plaats zijn die in gang gezet door een sterke ontwikkeling in de fokkerij van dressuurpaarden. Met name in Nederland en Duitsland wordt uitstekend materiaal gefokt, met een bovengemiddelde bewegingsafloop, veel impuls, een goede bovenlijn en een goed aangezette hals met daardoor een makkelijkere aanleuning.
Dat is nu precies waar het gevaar op de loer ligt. Ook de meest talentvolle paarden hebben zowel lichamelijk als geestelijk tijd nodig om zich te ontwikkelen, zodat hun talenten ook op latere leeftijd nog volledig benut kunnen worden. Gewrichten, spieren pezen en banden hebben tijd en training nodig om het werk aan te kunnen. Sommige paarden hebben zelfs meer tijd nodig om lichamelijk en geestelijk rijp te worden.
Ontwikkelingen in het africhten van paarden
In de afgelopen twintig jaar heeft het africhten van paarden voortdurend veranderingen ondergaan. Ruiters hebben van alles geprobeerd. De waarheid is echter, dat de fundamenten van de klassieke africhting onvervangbaar zijn: alleen wanneer we de natuurlijke aanleg van een paard respecteren, behouden en verbeteren, kunnen ruiter en paard een eenheid worden. Alleen zo kunnen we paarden opleiden die uit vrije wil, zonder pijn en op een ethische wijze hun talenten ontwikkelen.